Foto: 
autor nepoznat

Akvarijum

- Zašto se moliš koji vrag?!

- Zašto i za koga?

Vožd je začuđeno gledao u Jovana dok je ovaj u klečećem stavu, jecajući izgovarao Oče naš.

- Izvinite gazda, moram! Za spas duša: i njegove i naših. Izvinite, ali tako mi je lakše.

Vožd je reči svog najodanijeg kasapina, Jovana Novakovića, propratio sa čudnim smeškom i podignutih obrva. Ovo po njega srećno jutro dočekao je u bade mantilu, držeći kubanski tompus u jednoj i do vrha napunjenu čašu pošteno ostarelog Čivasa u drugoj ruci.

- Volim te Jovane! Da li to znaš?

- Volim te više nego svoju decu. Ta paščad koju sam izrodio, živog bi me zakopali, a ti si u svakom trenutku spreman da ubiješ za mene. Hajde dođi... Dođi da zajedno odgledamo predstavu do kraja. Zaslužili smo ovo.

Jovan je poslušao Voždove reči. Ustao je i zajedno s njim odmakao se do zida gde su poput počasne straže stajao ostatak ekipe. Ceo spektakl zbio se u podrumu velelepne vile u vlasništvu Marka Cvijanovića, zvanog Vožd. Sam podrum je imao skoro sto kvadrata - a trećinu tog prostora zauzimao je ogroman akvarijum visok dobra dva metra. U akvarijumu jato pirana "Pygocentrus cariba" i Dušanovo telo. Prava centrifuga za ispiranje dokaza! Za nekoliko minuta, voda je dobila krvavo crvenu boju, a od Dušana je ostala samo uspomena i misterija za nadležne organe.

Jeziv prizor, Vožd je posmatrao sa oduševljenjem. U grupi momaka koja ga je okruživala, pored Jovana, izdvajao se još jedan. Svi su ga oslovljavali sa „Mitar“. Nije važio za klasičnog ubicu ili batinaša. Nešto stariji, bez nabildovanog tela, uglađen i u crnom odelu, bio je ideolog akcija –  pravi plejmejker prljave igre na terenu. Vožd ga je izdvojio sa strane:

- Reci Mitre, kako stojimo?

- Sve je u najboljem redu šefe. Akcija je izvedena munjevito... Dušan je prvo kidnapovan a onda je na zadnjem sedištu auta zadavljen. Jovan je to uradio, gotovo mu je polomio vrat. Naravno, u akvarijum je ubačen mrtav. Kao što ste i rekli: U akvarijum idu mrtvi. Poštujemo vaš gest milosrđa… Sam obed pirana ste i sami videli.

- Dobro, dobro… Nego, reci mi: policija, mediji?

- Mediji će krenuti da bruje – to je sigurno. Dušan Uskoković je verovatno već sada vest u svim jutarnjim programima. Dali smo naredbu našim medijima da potpuno normalno izveštavaju o tome. Protivnički će vas sigurno provući kroz neki nekativan kontekst, ali ne brinite… Nadležni će ćutati do prvih „kao“ opipljivih dokaza, a onda će biti podignuta optužnica protiv NN počinioca – klasika. Načelnik policije Jeremić vas pozdravlja i kaže da je po Vašoj želji inspektor Majstorović sklonjen. Matorog su poslali na prinudni odmor u neku banju, a uskoro ga čeka sigurna penzija; pakuju mu neuračunljivost i nesposobnost daljeg vršenja dužnosti… To je najvažnije! Jedini pandur koji zaista može da smeta je već sada bivši. Slučaj će dobiti neki od žutokljunaca, možda i inspektorka Katunić – a ona je samo Vaš problem.

Mitar je poslednju rečenicu završio sa velikim osmehom preko celog lica – i time izazvao ništa manji osmeh svog gazde!

- Odlično Mitre! Odlično! Časti momke dodatnim novcem! Jovanu i tebi najviše… Čujemo se.

Vožd je bio zadovoljan. Uputio se iz podruma ka prvom spratu vile - a zatim je nastavio do spavaće spobe. Na putu za istu sreo je kućnu pomoćnicu koja je u spavaonu nosila poslužaonik sa serviranim doručkom za njegovu gošću.

- Stani Dano... Ja ću uzeti. Slobodna si.

Čim je ušao u sobu, zastao je da bi uživao u pogledu na krevet. Prelepo nago žensko telo, okrenuto na stomak i prekriveno samo preko kukova. Sva lepota ženske spoljašnosti. Od razbarušene kose, preko krevetom pritisnutih grudi, zadnjice, do nežnih i zavodljivih stopala. Na komodi pored kreveta s njene strane bio je pištolj "Glok 19", a preko njega svežanj sa deset hiljada evra. Dama se u jednom trenutku, osetivši nečije prisustvo u sobi, probudila. Okrenula se na leđa i sa glasom punog samopouzdanja pozdravila je svog domaćina: Dobro jutro! Vožd, još držeći poslužaonik u rukama, u jutru u kojem je osećao svu sitost i tela i očiju, spremno je dočekao zov upola mlađe "sinjorite"... Rekao je: „Dobro jutro inspektorko Katunić... Kako si spavala?“

Komentari

Komentari