Foto: 
autor nepoznat

Božićno čudo

Kolone vozila micale su se nepodnošljivo polako. Nestrpljivi prsti dobovali su po volanu prateći igru nerava. Praznici i gužva. Čovek koji je već treći put žrtva crvenog svetla na istom semaforu pogledao je preko brisača pitajući se koji su to njegovi gresi. Na zadnjem sedištu deca su sedela zadivljujuće mirno. Božićni praznici prodaju božićne poklone pa ne bi valjalo dodatno nervirati dovoljno nervoznog oca. Drugi vozači su davali znake života svojim umtrvljenim vozilima tako što su unutar njih stiskali sirene. A zaglušujuće sirene davale su muzičku podlogu za psovke.
Ova metež i pometnja nisu uticale na san spavača kao i na muvu koja je sletela na njegovu bledunjavu šaku. Muva je, zahvaljujući svojoj boji, bila poprilično vidiljiva u ovoj belom bojom orobljenoj sobi. Svetlost je, upravljena kapcima prozora u prostoriju padala pod pravim uglom.
Nagradna lutrija sa božićnim dodatkom davala je još jednu nadu u ovo doba nadanja. Obaveštenje o njoj i dobitku moglo se videti na maloj površini naslovnih strana dnevnih novina. Sutrašnji brojnovina valjalo bi začiniti velikim naslovom sa još većim, ogromnim božićnim čudom. Činjenica da se na božićnoj, bogato serviranoj trpezi, najbolje mezete i priče o božićnim čudima bio je svesan i mladi, nadasve ambiciozni novinar. Već je imao tri spremne priče o čudima koja će se dogoditi. Trebalo je samo odabrati pravu priču, dodati joj odgovarajuću fotografiju i ime stvarnog lika. Dok je listao po arhivi višedecenijskih novina zazvonio mu je telefon. Pravi poziv u najboljem mogućem trenutku! Osećao se kao dobitnik na božićnoj lutriji čiju će reklamu na naslovnoj strani sutra zaseniti njegov tekst. Ljupkoj prijateljici koja ga je pozvala najsrdačnije se zahvalio, obaveštavajući je pritom da je njen veliki dužnik i da će joj se zbog vesti izrečenih u telefonsku slušalicu zasigurno odužiti. Ušao je brzo u svoj automobil i pridružio se kilometarskoj koloni koja se zimski tromo kretala.
Nezapamćeno topli, božićni dani. Topli vazduh i povetarac oživeli su biljke i insekte. Ti topli dani nisu mogli da utiču da se dani brže smenjuju kao ni da se kolone automobila brže pokreću. Jedna oživljena muva nastavila je da se umiljava dlanu spavača kojeg je čekalo buđene iz kome. Sanjalica koji je bio u veoma dugom i dubokom snu pre par nedelja je takođe bio na istom drumu sa kojeg su dopirali nesnosni zvuci sirena. Zubi su i tada unutar vozila prvo kidali zanoktice a nakon toga nervi su se kidali sami od sebe. Inplusivan, sa pogledom prikovanim na kazaljke svog sata udario je po papučici gasa čim se dokopao čistine. Prvo po gumom obloženoj papučici a zatim u betonski stub nakon što je u dvoboju sa oštrom krivinom izašao kao poraženi. Nematerijalni, važni deo ishoda ove saobraćajne nesreće su tri nedelje kome, fraktura lobanje, polomljena noga i nadlaktica. Ovom bilansu se može dopisati i očaj njegove porodice ali njega nije razmatrao konzilijum lekara. Kao što se odžačar saživi sa visinom i zapušenim dimnjacinma tako su i lekari priviknuti na poglede pune tegobe i nemoći. Doktori su bili spremni da probude spavača iz kome a očajni roditelji su se grčili od bojazni. Što je veći momenat istine to je veća stena na nejakim plećima.
Nekoliko sati kasnije, dok se probuđeni momak privikavao na svetlost i istinu o svom dugom spavanju jedan drugi momak je u hodniku razgovarao sa njegovim roditeljima. Mladi entuzijasta objašnjavao je umornim ljudima kako mogu da inkasiraju određenu količinu novca zbog tragedije njihovog sina. Sve što trebaju da urade jeste da mu daju pristanak da napiše članak o „čudu“ koje se danas dogodilo.
Sutradan, jedan čovek, dok će na trafici kupovati listić za božićnu lutriju, krajičkom oka će čitati deo teksta na izloženom dnevnom listu:“BOŽIĆNO ČUDO-Mladić se probudio iz kome! Specijalno za naš list govori o tome šta je sve video dok je boravio u prostoru između života i smrti!“
Muva će uskoro ostati sama u bledunjavoj sobi. Hladan talas će se nadviti nad gradom i ona će upasti u svoju, mušičiju komu, ali za njen mrak se neće interesovati široki auditorijum.

Komentari

Komentari