Foto: 
autor nepoznat

Kasica, šešir i jedan skupoceni sat

Keramička, ružičasta prasica sa prorezom na leđima ispunjena sitnišom, koji je namenjen za kupovinu bicikle, strpljivo je čekala svoje sledovanje. Krmača je gutala nevraćene kusure, razlike između praznog i punjenog peciva, ali opet, kada se sabere, novca je bilo taman za jedan kompletan točak, jedan bandaš i eventualno za neko polovno zvonce, jer šta je dečija bicikla bez zvonceta? Kasice prasice dele sudbinu čoveka-kako ti zapadne. Ova bi zasigurno bila bolje uhranjena da je pripadala nekom drugom detetu čiji roditelji mnogo češće barataju krupnišom od sitniša. Ostaje da se vidi kako će ukupan zbir sakupljenog novca uticati na dalji tog postojanja i kasice i deteta.
Pored kasice još jedan predmet je čekao svoje sledovanje. Bio je to otrcan šešir koji je okrenut naopačke stajao na trotoaru isped, uglavnom, neprimetnog čoveka. Kada je šešir okrenut naopačke, onda mnoge stvari u životu njegovog vlasnika stoje isto tako. Na dnu šešira ležao je kamen kao mera predostrožnosti, u slučaju da njegov vlasnik zadrema, a da ga iznenadni vetar oduva u nepoznatom pravcu. Teško je odvojiti novac za kupovinu novog šešira, naročito ako je šešir namenjen za prosjačenje. Uostalom, nov šešir je gotovo beskoristan ako vapite za milostinjom. Pored kamena, u šeširu se uvek nalazilo i nekoliko novčića koje prosjak sam ubaci. Mnoge stvari u istoriji nisu učinjene zato što ih niko ranije nije učinio. Nelagodno je usuditi se da uradiš nešto prvi. Novčići stavljeni u šešir služe kao pelcer, kao magnet za druge novčiće. Sa ubacivanjem novca u prosjački šešir ubacuje se i nada, a vrsta nade zavisi od dobročinitelja. Neko se nada da je sa milostinjom kupio naklonost od sudbine, neko se nada da će prosjak upotrebiti novac za hranu, a ne za piće, a neko se nada da mu više, bar tog dana, neće dosađivati prosjaci, odnosno da je sa tom milostinjom platio svoj unutrašnji mir.
Fino udešen gospodin, sa skupocenim satom čije se kazaljke, kako se čini, okreću brže nego kod većine običnih i jeftinih satova, projurio je pored prosjačkog šešira i njegovog vlasnika. On inače ne primećuje ovakve detalje na ulici, ali se to danas nije dogodilo. U tom trenutku je zavideo prosjaku. On mora da jurca za svojim novcem i evo, upravo kasni, dok prosjak smireno sedi i čeka novac: „Blago njemu“ , pomisli užurbani čovek. To je isto mogao da pomisli i prosjak za njega, ali je zadremao.

Komentari

Komentari