Foto: 
autor nepoznat

Kralj Ibi među nama

“O, narode moj! “

Duga dramska pauza.

“Šta sam ja vama rekao ruljo, bagro? Zašto me ne slušate? Ja sam najpametniji, mene slušajte, meni verujte, svi ostali su budale! Ja vas volim, pokušavam da vam pomognem! Ja radim, ja stvaram, ja vam dajem posao, ja vas hranim, bez mene bi propali! Pa, zar vam nisam objasnio da smo najbolji u Evropi nezahvalnici jedni, živite nikad bolje! Hajde recite, kada vam je bilo ovako lepo?”

Kralj iznervirano namesti pale naočare skoro identično drhtavim pokretom ruke kao nekad sam Hitler. Narod se gurao ispod visoko podignute pozornice. Čulo se negodovanje mase.

“Polako narode moj! Daću vam još jednu šansu, ali ako ne budete dobri, moraću da vas zamenim za neki drugi narod. Nezahvalnici jedni!” Napravi pokret ka slugi koji je pratio svaki pokret svog gospodara. Ovaj donese neki džak pun zlatnika.

“Zbog vas ovo radim! Od svojih usta odvajam da bih vama dao, nezasiti stvorovi!”

Zatim dade znak slugi da priđe i teatralnim pokretom zahvati zlatnike sa obe ruke i pobaca po rulji.

“Pa, onda recite da nisam dobar i velikodušan!”

Kralj se namučio da pobaca sve zlatnike u uzavrelu masu koja se praćakala baš kao ribe u jezeru kad ih pecaroš hrani ne bi li ih namamio i što više upecao. Čuo se jauk i zapomaganje, izbi tuča. Kralj sa gađenjem baci još jedan pogled ka svom narodu. Ne, nije on zaslužio ovako jadan narod, ali šta sad?

U tom razmišljanju ga prekide iznenadna bol. Neko ga je uhvatio i vezao mu ruke, dok je sestra brzo i vešto zabadala iglu u njegovu mišicu. Kralj je tonuo u san.

“Rekao sam Vam sestro da mu redovno dajete lekove za smirenje!”

“Doktore, ali ja to i radim!”

“Je l’ tako? Onda ću mu povećati dozu! I molim Vas, dajte da se urede ostali bolesnici, pa pogledajte šta je uradio, svu hranu je izručio po njima!”

“U redu doktore, naša greška, ostavili smo ga samog samo na pet minuta! Poslednjih nekoliko dana je baš bio miran i uravnotežen…”

“Molim Vas, takvi bolesnici ne treba da budu bez kontrole! On je opasan i moraćemo da preduzmemo drastičnije mere! Za sada neka ostane vezan i nemojte da Vas zavara njegova slatkorečivost, osim što je bolestan on je i odličan glumac, mnoge je suzama uspeo da zavara. Računam na Vašu profesionalnost!”

Sestra klimnu glavom i sažaljivo pogleda u pravcu kralja. Još juče joj je bio idol, a sada…

Komentari

Komentari