Foto: 
autor nepoznat

Leštane u krugu dvojke

Imala je vikendicu u Grockoj. Još u rano proleće peselila bi se tamo. Provodila divna leta na Dunavu. Do kasne jeseni i mirisa paprika pečenih na „smederevcu“. Poznavali su je svuda, na pijaci, u manastiru Rajinovac, na splavu sveti Nikola. Gročanska ada, špic rezervisan za pecaroše, bila joj je dostupna zahvaljujući Njuletu, alasu. Jednom rečju, odomaćila se. Primili su je kao svoju.

Ali, prava potvrda da je postala jedna od njih, bila je kad nadje svog frizera, odnosno frizerku. I odlučila je da neće prelaziti 40 kilometara do grada i nazad isto toliko samo da bi se ošišala.
Nosila je kratku kosu, dečački skoro. Ulazi kod muškog brice.
- Možete li da me ošišate?
- Zvaću ženu, ona je frizer za dame.
Od kada nije čula taj izraz, frizer za dame i gospodu.
-Ajd, da vidimo kako se postaje dama u Grockoj.
Hrabro sede na stolicu, sačeka frizerku prelistavajući šarene novine. Stiže žena srednjih godina. Blajhana plavuša, normalno. Sa dosta velikim izrastkom na sred glave. Ne obećava, ali šta je tu je, nazad ne može.
- Ošišajte me isto ovako, kratko, molim Vas...
Žena poče da škljoca makazama, ali i zubima. Ne zaklapa. Te otkud je, te šta radi tu, čudjenju nikad kraja, kako neko iz Beograda može da živi i uživa u grockoj?! Nakon pola sata, Beogradjanka zadovoljno ustade sa stolice. Dobro uradjen posao.
I tako se njihovo druženje nastavi. Jednom mesečno, svaki put kada bi ušla u salon bilo je nekih posmatrača, odnosno posmatračica. Samo su je gledale i ćutale.
Dok frizerka ne započe razgovor.
- Eto moja mušterija, iz kruga dvojke, čak iz Beograda dolazi kod mene na šišanje. Ali mi se i razumemo, mi koje nismo iz Grocke.
Ponosno ističe i hvali se „slavnom“ mušterijom.
A onda u pola glasa prošapuće ženi na stolici.
- Ne znam šta mi bi da dodjem ovde u ovu zabit. Mlada, zaljubila se, udala i eto me ovde.
- A gde ste pre udaje živeli? -upita Beogradjanka.
- U Leštane.

……
Grocka, beogradska opština, na obali Dunava, poznat voćarski kraj i vikend naselje, udaljeno od Terazija 40 km.
Leštane, naselje uz auto put u blizini naplatne rampe Bubanj potok, udaljeno od Terazija 30 km.

Komentari

Komentari