Foto: 
Andres Nieto Porras

Ljubavnici

Tiho je pokucala na njegova vrata. On ih otvori polako sa prstom na usnama i sa široko otvorenim očima. Dakle, tiho! Ona se osmehnu i klimnu glavom uz znak odobravanja. Razumela. Brzo ulete unutra. Oči su joj sijale u polumraku. Drhtala je od uzbuđenja. Stajali su neko vreme kao ukopani dok su prostorom odzvanjali galopirajući otkucaji njihovih srca i uzdasi. Ona hrabro spusti glavu na njegove grudi.

“Umorna sam od čekanja!” reče,”Najzad ti!” On je nežno zagrli.

“Zauvek tvoj!”, šapnu ljubeći joj vrat.

Ređali su se poljupci, uzdasi, krici, miris strasti, zvuk izgužvane postelje, plač izgrebane kože, ljubavni jecaji kao najlepša molitva. Povremeno je uspevala da uzme vazduh, da dođe sebi i obeća da će pamtiti svaki tren ove noći. On se gubio u njenom telu, ljubio svaki delić , uživao u njenoj bujnosti i podatnosti, tražio još i dobijao još više. Ni činjenica da je ona kraljica nije ga sprečila, njega, najhrabrijeg viteza u ovom delu sveta, da ljubi bez stida i straha. Voleo ju je, divio joj se, ratovao godinama u njeno ime, u ime kraljevstva, u ime njihove, do sada, platonske ljubavi, sa njenim inicijalima na maramici specijalno izveženoj samo za njega. Pred svaki boj bi je uzimao, prinosio usnama, ljubio i obećavao pobedu, samo za nju, za njegovu kraljicu. I pobeđivao bi.

Noć je bila vedra. Zvezde su se gurale na uzanom oknu vitezove odaje, kao da su nešto htele da im kažu, pa su svojom umrlom svetlošću vrištale po njihovim umornim i usnulim telima. Nisu bile dovoljno glasne da ih upozore na opasnost. Lukavi i već odavno u sumnji ugušen kralj ih je posmatrao. Voleo ih je oboje, ali ne i ovako sjedinjene u strasnoj ljubavi. Nije mogao da se pomiri sa tim, pa je sa gorkim ukusom u ustima, pritiskom u ušima i srcem koje se steglo od ljubomore i zavisti, dao znak svojim ljudima da ih ubiju. Samo reski zvuk oštrog mača zapara tišinu. Zvezde se ugasiše. Ljubavnici zaspaše večitim snom sa njegovim usnama na njenom dlanu i rečima koji se još dan danas čuju u hodnicima zamka kao najnežniji šapat: zauvek tvoj, zauvek tvoj, zauvek...

Komentari

Komentari