Foto: 
Jadranka Bežanović Sovilj

Šta poželeti za Novu godinu

Nikada nisam razmišljala da čovek može da se menja u tim nekim, kasnijim godinama, da ne kažem “pod stare dane”! Svašta čovek ne očekuje posle dugog perioda grozničavog iščekivanja! Najzad promeni fokus, izbori se za zdrav razum, otpusti onu neverovatnu maštu i čežnju za veeeeelikim promenama, postane jako mudar jer zapravo nije dobio očekivano, pomiri se sa svim tim ponorima, kad ono, pojavi se svetlost iz dubine svemira!

Kakvo predivno i neoborivo saznanje! Nešto u stilu “dobro jutro lepotice”, kako reče ona nelepa žena pogledavši se u ogledalo. Treba od takvih učiti, ma koliko bio banalan primer.

Dakle, nema ništa značajnije nego dopustiti da taj spoljni doživljaj stvarnosti, jednoga dana, osvetli onaj mulj u nama. Ja se još gickam u tom mulju i tražim one pobacane bisere davnih godina moje pitome i dečje prirode kada sam se igrala tako što sam ih bacala drugima pod noge! Da ne kažem koliko sam zbog toga bila srećna iako drugi nisu marili za njih.

Svet, ako ga gledamo sa nadom u bolje sutra, obavezno razočara! To, pusto, materijalno nikako ne ispunjava naše živote, iako, u početku zaista mislimo da je to rešenje za sve naše želje, čežnje, probleme…I? Kada je to konačno ispunilo nečije srce, pokrenulo ljubav, učinilo nešto dobro, osim što je zavodilo ego, izazivalo bahatost i hranilo laž?

Da, jednoga dana čovek mora da odbaci taj šareni cirkus od života i da se najzad pozabavi onom vertikalom koja nas spaja sa Bogom, a sve počinje od tog osvetljavanja dna naše duše kojim putujemo ka visinama sa jednostavnim mislima i delima.

Zato, želim sebi, a i vama, što više zagledanja u sebe, sve više oprosta i zahvalnosti sebi i drugima, spontanih, iskrenih zagrljaja, empatije za svako živo i neživo biće, puno razumevanja i mira u duši, a ljubavi, koja će samo rasti u vama, ako joj dopustite, bezgranično i bez sumnje najviše!

Želim vam da se budite, ne očekujući od drugih ono što vi sami imate i dajete!

Želim vam vas u vama!

I ne, ne živite vi da bi imali više, već, da bi vaša duša i srce imali sve, a to samo može biti i jeste i biće – ljubav!

Jadranka

5. 12. 2023.

Komentari

Komentari