Foto: 
Alex

Zaraženi nepismenošću

U ljudskom rodu postoji niz zarazau koje se najčešće ubrajaju razne prelazne fizičke bolesti. Međutim, po mom skromnom mišljenju, ove su još i najmanje opasne. Jer uvek su opasnije i zaraznije one bolesti koje okom ne vidimo i telom ne osetimo. Jedna od tih, nadasve rasprostranjenih, i već teško iskorenjivih boljki, jeste nepismenost. Nepismenost iliti „ne, pis od mene!“.

Dođete na bilo koji šalter, u bilo koju državnu instituciju, a tamo vas dočekaju rogobatne tete. Ovo još nije najgore. Hajde što su rogobatne, nego što ne znaju razlikovati upotrebu malog i velikog slova. Bilo da pišu rukom, ili vam nešto popunjavaju kompjuterski, to na kraju liči na sve osim na izjavu, potvrdu i validan dokument. Kako će, zaboga, biti validan dokument u kojem se „ne znam“ piše sastavljeno, a „nemam“ odvojeno? Umesto da dobijete dokument koji će vam negde važiti, dobijete dokument koji sami morate prepravljati. Dovraga!

Pogledajmo malo kakvo je stanje na internetu. E, tu je prisutno ama baš sve osim pismenosti. Jer, znate, što bismo tek na društvenim mrežama pazili kako pišemo? Pa tu se podrazumeva biti nepismen. Nešto što je napisano u žurbi, u službi odgovora, ne mora da bude u skladu s pravopisom. Nasuprot, poželjno je da bude što više skraćeno, iscepkano, nerazumljivo i nepravilno, jer tako je „baš kul“. Tu se šicaju raznim izrazima, skraćenicama, ubacuju reči tamo gde im nije mesto, a većinu reči čak zamenjuju tzv. stikerima i emotikonima. Na kraju dobiješ pismo, haj'mo ga tako nazvati, koje je nemoguće dešifrovati, pa često mislim da ni sam autor ne bi sa sigurnošću znao reći šta je hteo napisati i poručiti. Šicanje interpunkcijskim znacima tek je posebna priča. Uostalom, retko da ih ko ovde i koristi.

Nešto bolje stanje na internetu jeste s imejl porukama, i na portalima. U imejl porukama se koliko-toliko pazi kakva će se poruka nekome poslati, ali je nepismenost, naravno, i dalje evidentna. Na portalima, a posebno onim novinarskog ili kulturnog sadržaja, ponajviše se pazi da određeni tekst ne ode u objavu nesređen, neuređen, nelektorisan i nerevidiran. Ali moramo priznati da se i tu potkradaju greške. O pojedinim sajtovima ne treba govoriti, budući da su napravljeni kao da bi promovisali ruglo i nepismenost. Još je bolnije što iza njih stoje ljudi koji su iz branše umetnosti, književnosti i kulture. Jadna nam je kulturica!

Nepismenost je samo odraz stanja na širem društvenom nivou. Kako nam je, ionako pretežno sve u haosu, zašto bi pismenost bila visoko rangirana? Ma ne, haj'mo mi lepo pratiti većinu i fino se utop(l)iti u svekoliku nepažnju! Podsmevajmo se onima koji paze na to kako pišu, a pogotovo se smejmo onima koji na to ne paze, nego im je to tako po difoltu. Svojoj deci nipošto nemojmo čitati, i nemojmo ih učiti lepom i pravilnom pisanju i ponašanju. Budimo nepismena stoka i nekulturna bagra! Nismo bolje ni zaslužili! 

Slađana Golijanin

Komentari

Komentari