Foto: 
frederic gombert

Mirka

Mirka je jedna devojčica sa tužnim očima. Ima deset godina, a ceo život joj je nestao u trenutku nečije nepažnje. Roditelji su joj poginuli u saobraćajnoj nesreći kada je drugi vozač, obilazeći druga vozila, direktno udario u auto njenih roditelja. Ceo njen dotadašnji svet se promenio…morala je da se preseli kod babe i dede, koji su teško bolesni i stari.

Promenila je sredinu, školu i sve drugare koje je do tada imala. Do tada, bila je odličan đak, puna želje za učenjem, gladna znanja. Kada je došla u novu školu sve se promenilo, izgubljena i tužna, počela je naglo da popušta, da gubi volju za životom. Na svu sreću, dobila je učiteljicu koja je bila tih godina, kao i njena pokojna majka. Bila je to mlada žena i sama majka dvoje dece, malo mlađe od Mirke. Svaki dan je gledala to malo biće sa najtužnijim očima koje je videla u svom životu i mučila se kako da joj pomogne. Koristila je svaki momenat da joj posveti što više vremena na časovima. Vremenom je počela da je dovodi svojoj kući da se druži sa njenom ćerkom i sinom i da joj, bar malo, povrati volju za životom. U njenoj kući su svi ubrzo zavoleli Mirku, a i ona je počela pomalo da se vraća u život. Svo to vreme, učiteljica je obilazila njenu babu i dedu koji su bili sve bolesniji, a i živeli su dosta siromašno. Razgovarala je puno i sa svojim mužem i sa njegovima, kod kojih su živeli...jaka želja joj nije davala mira. Želela je da se izbori za to dete, da joj na neki način povrati deo onog života koji je imala ranije. Muž i njegovi su takođe zavoleli to dete i podržali je u svemu što je htela. Preko nadležnih službi, a posle pristanka babe i dede, podnela je zahtev da dobije Mirku, kao hranitelj, a posle smrti babe i dede će imati pravo da je usvoje.

Nakon par godina, Mirki se povratio onaj stari sjaj, u školi je ponovo ona stara, odličan đak, a i počela je da se bavi sportom, trenira ženski fudbal. U toj porodici joj se vratila želja za životom, iako joj se povremeno pojavi ona tuga u očima, onda kada joj dođu neka sećanja.

Ovu priču sam čuo pre nekoliko nedelja, kada smo sahranili majku moje žene. To dete sam video par puta, ali veliki utisak je ostavila na mene, pa sam rešio da ga podelim sa drugima. Srećno, Mirka u svom daljem životu!

Komentari

Komentari