Oni su među nama
Foto: 
Justin Kent

Oni su među nama

Svake godine od 12. do 15. oktobra, u Novom sadu se održava međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva, Tesla fest.  Fest afirmiše inovacije, pronalazaštvo i intelektualnu svojinu. Licenciran je od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, i dodeljuju se priznanja za najuspešniju inovaciju, ženu pronalazača i mladog pronalazača. U okviru festivala, svake godine svoje pronalaske, proizvode, tehnologije i projekte izloži preko 500 individualnih pronalazača, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, preduzetnika, fakulteta i preduzeća iz zemlje i iz inostranstva. Pronalazaći su i ove godine predstavili svoje pronalaske.

Od kreme protiv komaraca i paletu od 12 kozmetičkih preparata na prirodnoj osnovi, preko multimedijalnih prezentacija  ,,Obnovljivi izvori energije”, ,,Geo termalni izvori energije Vojvodine” kao potencijali iskorišćavanja energije u funkciji proizvodnji organske hrane, ,,Energija vetra u Vojvodini”, ,,Zagađenje vode”, ,,Zaštita životne sredine”, ,,Štednja energije”, pa do ideja u građevinarstvu,  kako iskoristiti otpadni materijal za građavinske svrhe, ekološka izolacija kao upotrebni materijal u gradnji obejakata. Učenici ETŠ ,,Mihajlo Pupin” iz Novog Sada prezentovali su reklamne semafore na LED displeju za ispis simbola i teksta, primenom mikrokontrolera, računara u malom. Bilo je tu i košarkaških semafora, optičkih vođenih automobila, koji optičkim putem prepoznaju putanju kretanja. Mnogobrojni mlađi učesnici su svoju pažnju posvetili stvaranju noviteta na polju inofmatike, pa su se tako na Tesla festu našli kompjuterska animacija ,,INTRO”, reklama za Tesla fest. Obrazovni softver ,, Kviz – Nikola Tesla”, kompjuterska prezentacija ,,Kako sastaviti PC” , 3D modeli solarnih panela i nove kompjuterske igrice.

Ono što je svake godine isto, je slaba posećenost Tesla festa. Ovo je dvadeset i osmi put kako se manifestacija organizovala i uvek prođe kao u etar puštena vest da se ona održava. Naši naučnici, izumitelji i inovatori su uvek bili u mraku. Nikola Tesla nam je odavno upalio svetlo, ali mi nikako da naučimo da se saživmo sa njim. I onda se začudimo kada se iz daleke Australije pojavi fizičar Milutin Stoilović, koji je napravio mašinu za otkrivanje nevidljivih otisaka na mestu zločina, i koji se proizvodi i prodaje gotovo svim kriminalističkim policijama u svetu, i umesto da njegova matica ubira plodove njegovog rada, to radi neka druga zemlja.

Srbija bi mogla da prodaje znanje, ali bi za to morala da izdvaja više od sadašnjih 0.5 odsto bruto domaćeg proizvoda. A možda i ne bi morala! Ljudi koji se bave naukom i pronalazaštvom to čine pre svega iz ljubavi prema svom radu. Njima je potrebno potvrda da će se njihov rad cemiti i poštovati, i da će, kada se obrate nadležnim institucijama za malo podrške, oni im izaći u susret.

Uvek su među nama bitisali veliki umovi, i ovogodišnji Tesla fest je dokaz toga. Najporažavujuće je da oni na kojima svet ostaje uopšte nisu primećeni. Već sada, kada su na početku svojih karijera, dobijaju zeleno svetlo od države i društva da za njih ne postoje granice, kako naučne tako ni geografske. Oni ne stvaraju jer ne znaju šta će sami sa sobom, nego zato što veruju i znaju da mogu da pomognu ljudima i planeti na kojoj svi zajedno živimo. Oni su članovi naših porodica, prijatelji, prolaznici na ulici, studenti, nastavnici, profesori, akademici.

Od kada ,,Mensa” postoji kod nas, testirano je više od 15.000 ljudi. Testiranjem, svoju genijalnost, dokazalo je gotovo 7.000 ljudi, a ovo društvo najintelegentnijih ima više od hiljadu formalnih članova. (...podaci iz 2013 godine...). Gledamo na njih kao na ,,lude naučnike” sa još luđim idejama i laboratorijama. Čekamo na eksploziju laboratorijske epruveta, da se dim raziđe i onda da ugledamo raščupanog, garavog lica, na vrhu nosa iskrivljenim naočarima, u belom mantilu čudnog komšiju kojeg nismo videli nedeljama, a onda da usledi trenutak stišavanje buke od praska kako bi smo se setili da je bio živ.

Umesto da se okrenemo domaćem potencijalu nama je lakše da prihvatimo lepo upakovane svetske novotarije bez obzira na uticaj na naše društvo. Možda je potrebno da još nekoliko fizičara, matemačira, hemičara, biologa, naučnika, pronalazača otisne u beli svet, i da tuđe ulice ponesu njihova imena i imena njihovih pronalazaka, i konačno na veliku radost onih koji su među nama, osvestimo i priznamo da je pamet ono što bi moglo da nas spasi i kažemo veliko, odlučno ,,NE” gubitku svega toga.

Pametni smo a ništa ne znamo!

Monika Tubić

 

Izvori: www.rts.rs , www.mensa.rs ,vojvodinaonline.com i učesnici Tesla festa

Komentari

Komentari