Zašto je moj bližnji od mene sve dalji?
Foto: 
Ryan Millar

Zašto je moj bližnji od mene sve dalji?

Sad imam sve, ali nemam ne, jednom stranac - stranac zauvek. Verujem da će se mnogi pronaći u ovim rečima. Ako ste u potrazi za boljim životom rešili da odete negde daleko, u neku „obećanu„ zemlju i krenete od nule onda je ovo tekst za vas. Mišljenja sam da ko traži taj će naći i ko kuca tom će biti otvoreno. Metaforu na stranu, za bilo kakvu promenu samo treba cilj, vizija i upornost, ili volja, kako vam je draže. Mlađima u prinos ide činjenica da su verovatno još uvek slobodni i nisu svesni u šta se upuštaju, pa samo krenu, preko noći odluče.

Sada, kad je već odlučeno mi i dalje nismo svesni i ne znamo šta nas čeka, što je i normalno. Da znamo svoju sudbinu, retki bi grešili. U prvom periodu mislimo da je sve bolje od života u Srbiji, posle prvog odlaska vraćamo se kao ponosni gastarbajteri. Vraćamo se sa pričom kako je sve lepo i kako smo napokon došli do novca, možemo da živimo normalno i pomognemo naše porodice.

Sa druge strane isti taj gastarbajter dobro zna da je tamo negde daleko niko i ništa. Zbog slabog poznavanja jezika može da radi samo obične poslove poput čišćenja, šetanja pasa, moleraja, dadiljanja, ili ako je „fizički kvalifikovan“ da ide na naftne platforme, ili u Irak da „izigrava“ vojnika. On takođe zna da tamo nema pravog druženja i prijatelja kao što su naši ljudi, da se u goste nosi kafa i kolač za sebe, jer svako misli o sebi, nema pijanki, običaja... Da tragedija bude veća isti taj čovek kada se vrati kući vidi da više ni tu nije njegovo mesto, zadržava se par dana, ali to je to.

Stari prijatelji su zasnovali porodice, a i da nisu nemaju novac da ga prate u izlascima i putovanjima. Takav čovek nije sam u potpunosti, zadnja opcija - koja je pojedincima prva su sponzoruše i „prijatelji“ koji su tu, jer ti imaš novac, a oni nemaju obraz.

I tako odmor je završen, duša ga boli, ali ide nazad, jer samo on zna koliko se muči, a svi ostali misle da mu je lepo i to mu imponuje. Ide, bez kućeta i mačeta, ali to nije važno - važno je kroz par meseci opet voziti BMW i biti glavna faca u svojoj provinciji. 

Vanja Karanović

Komentari

Komentari