Opančar „agencija“: Malo o „sportu“

Ne smem o politici, jer to je na zapadu, kad je reč o sportu, zabranjeno, pod pretnjom strogih sankcija – do suspenzije. Kako je na istoku ne znamo, nema informacija o tome. A kako je kod nas „ne znamo“, mi poštujemo i jedne i druge, po sistemu Nikole Pašića, osnivača Narodne radikalne stranke (nije bez značaja), bivšeg predsednika Vlade, početkom 20. veka iz vremena kralja Petra, koji jednom prilikom u parlamentu – bila je reč o nekom mostu, na predlog jednog poslanoka da se izgradi novi most reče – U pravu ste, na predlog drugog poslanika da taj most treba samo rekonstruisati, reče – U pravu ste, a na primedbu trećeg poslanika da on reče  i jednom i drugom da su u pravu, a radi se o opreččnim predlozima, reče – Gospodine poslaniče i vi ste u pravu, “ali pre nego što odlučim šta će biti sa mostom, ja moram pitati kralja šta on misli, jer njegova je poslednja”.

Elem, o košarci je reč, a povodom odluke da izraelski klub Makabi, zbog dogaađaja u pojasu Gaze, svoje evroligaške utakmice igra u Beogradu i s tim u vezi saopštenja predsednika moskovskog CSKA – uz prethodnu konstataciju da su Ruski klubovi pre dve godine izbačeni iz evropskih takmičenja zbog sukoba sa Ukrajinom, a da se, sa druge strane, Makabi i ostali izraelski klubovi i dalje takmiče u Evropi, da ga dalje ne prepričavam, reče:

„Pošteno je da će Makabi nastavi da se takmiči ove sezone, čak i ako ne može da koristi svoj teren i podršku svojih nevjerovatnih navijača u Tel Avivu. Za celu Evroligu je važno da se održi integritet takmičenja i da se sa podrškom odnosi prema problemima kolega. Naravno, trenutna situacija sa Makabijem je, iz očiglednih razloga, veoma osjetljiva za nas i to sam primetio u svom govoru na savetu Evrolige, ali mi i dalje smatramo da smo pre dve godine isključeni prvenstveno iz političkih razloga, iako su u zvaničnim formulacijama pominjani problemi sa letovima, izdavanjem viza, preporukama ministarstava i bezbednosnim razlozima. Podsećam da nam tada nije data šansa da razgovaramo o mogućnosti igranja na neutralnom mjestu. Po logici „u inat baki zamrznuću uši“, trebalo bi da se protivimo tome da Makabi nastavi da igra, ali ovo je pogrešan način”.

Jesam li ja sada kad sam ovo preneo rusofil – ne! Jesam li izraelofob – ne! Jesam li podjednako osetljiv na ubijanje sve dece - i ukrajinske i ruske i izraelske i palestinske – o, da! Konstatujem samo da ovi oprečni modeli postupanja nemaju veze sa sportom i “sportskom politikom” da su sport i politika strogo razdvojeni. I da je saopštenje predsednika CSKA gospodsko i duboko ispravno iako je njegov klub duboko oštećen.

Da se vratim i našoj kući. Ko je odlučio da izraelski klubovi tokom rata na bliskom istoku igraju u Beogradu? Jesu li pritom razmatrani i bezbednosni razlozi – u situaciji kad se na zapadu  već javljaju prvi slučajevi terorističkih napada?

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 26.10.2023.  

Komentari

Komentari