Foto: 
Chris Amelung

Demontaža demokratije

Viziju Srbije kakvu smo svi očekivali posle petog oktobra zamenila je odmah kombinatorika i neprestani kompromisi između stranaka. Vrlo brzo smo ponovo ušli u unutrašnje tenzije i sukobe, koji su rezultirali ubistvom premijera Đinđića. Kakvu-takvu demokratsku sposobnost i viziju je pokazivao Koštunica i ostaće zapamćen kao jedini naš premijer koji je podneo ostavku zbog toga što nije obezbedio saglasnost u vladi, a sve povodom najbolnijeg pitanja Srbije – Kosova. Sve kasnije je postalo imitacija demokratije i to nas je dovelo do predvorja totalitarizma.

Ustoličili smo Vučića, koji je odmah počeo da pravi kult ličnosti i, ispočetka lagano, a sada sve brže, da nas uvodi u diktaturu. Svoju. Ono što je običan građanin-glasač očekivao od svih izabranih vlada se nije promenilo, a to je pravda i boljitak. Međutim, toga je bilo u periodu od 2004-te do 2008-e i onda krah. Boljitka nikada nije bilo po pitanju pravde, a ja smatram da ga neće ni biti dok se ne dogovorimo da je cilj promena sistema, a u okviru promene totalni rez u svim sferama društva.

Srbija danas izgleda kao uniformna država. Diktatorski demokratizam. Zato što je Vučić okupio sve lupeže, prevarante, nasilnike, sve oprečne struje na jednom mestu. Koalicija koja ga podržava ima u svom sastavu po udžbenicima nepomirljive protivnike. Ali, sve te ljude okuplja jedna ideja – ideja ličnog bogaćenja i mnogo boljeg života. Na uštrb svih građana Srbije. Pljačka koju su sproveli DS jurišnici i oni pre njih nije zaboravljena, ali pljačka i ceđenje građanskog dostojanstva i narodnog novca se nastavila neverovatnim zakonima.

I ovog trenutka možemo reći da je ta namera i sprovođenje u delo pljačke i bahaćenja doseglo neizdržive razmere. A demokratija? Ona je samo šarena oblanda – privid. U nju veruju sad samo oni koji uopšte ne razmišljaju glavom i svi oni koji su članovi stranaka. Demokratije u Srbiji nema, a neće je ni biti uskoro. Na delu je diktatura cezarističkog tipa. Dokle god ne prihvatite ideju da je naša jedina nada promena sistema. Vidimo se u nekom boljem filmu do tada...

Dragan Murar

Komentari

Komentari