Opančar „agencija“: Dečija posla

Dosta o ozbiljnim temama, niko to više i ne čita. Ranije, kad sam, kako su mi neki zanerali, pisao „o strašno ozbiljnim stvarima na strašno neozbiljan način“, interesovanje je bilo veće. Pa da probamo opet tako.

Hit nedelje kruži društvenim mrežama – Dodik, predsednik Republike Srpske, u pratnji Željke Cvijanović, članice Predsedništva Bosne i Hercegovine, obilazi decu u kampusu Univerziteta u Banjaluci, deca postrojena kao za smotru ih pozdravljaju, iz kolone se čuje glas - Đe’s lopove! Dodik, zatečen, menja temu, mali se ne da - Đe’s lopove! Željka pokušava sa zamenom teze – Jeste li vi već završili fakultet, mali je uporan - Đe’s lopove!

Zanimljivi su i komentari. Jedna čitateljka je zabrinuta – Brinem za malog, prebiće ga kad dođe kući. Odgovara joj druga – Ma jok, daće  mu 50 maraka, to je on u kući i čuo.

Šta reći, nisu ni deca ono što su bila, znate li onaj vic – mama u drugom stanju pita malene sina i ćerku: Šta biste voleli da vam roda donese, batu ili seku? Deca se međusobmo konsultuju, pa kažu – Mi smatramo da ti treba da abortiraš. Više ni rode ne prolaze, ima i onaj malo radikalniji – Tata, pita mali oca, kako sam ja došao na svet? Otac bez razmišljanja izvaljuje onu klasiku – Pa roda te donela, a mali će na to – Bre ćale, ti svašta j.....

Bilo kako bilo, nema vesti o tome kako je mali prošao kod kuće, ali nije u redu tako prema Predsedniku. Ko kaže da je on lopov – ono malo kuće na Dedinju (ni Šapićeva joj nije ravana) čovek je zaradio poštenim radom, od predsedničke plate.

A kad smo već kod toga, ima li tih pojava i u politici? Ima! Eto, pre neki dan, u Skupštini, a Skupština je, kao što je opšte poznato, sveto  mesto – pre skupštinskog zasedanja poslanici  pred onim konjima na ulazu, polažu zakletvu: Istina i samo istina! Pa tako, u skladu sa tom zaklervom, na poslednjem ovogodišnjem skupštinskom zasedanju, prilikom rasprave o budžetu, glavni odgovor izvestioca, Predsednika Skupštine i poslanika vladajuće koalicije na stotinak primedbi poslanika opozicije o tom najvažnijen državnom dokumentu, bio je – a šta je sa onih lopovom Đilasom i njegovih 619 miliona eura.

Isti je slučaj i sa onim Milanom Radoičićem. Čovek poštenim radom, na obali jezera Gazivode skućio ono malo kuće, vredne jedva stotinak miliona eura, a oni mu zameraju, pitaju odkuda, čak pitaju i kako on jedini tu, na mestu odakle se Kosovo snabdeva vodom. Svašta, kao da je on jedini – i Tomislav Nikolić je u vreme dok je bio predsednik izgradio dve kuće – čovek ima dva sina, u savskom priobalju odakle se Beograd snabdeva vodom, videli to i drugi – kad može Predsednik, možemo i mi, i niklo tu lepo naselje. I šta s tim, ništa ni njemu ni Beograđanima, naći će novo izvorište za vodosnabdevanje. Doći će nove komšije i kod Radoičića. Uz to, čovek je, što reče onaj zipovani (u smislu pameti) Milomir Marić sa Hepija, i rodoljub – ostavio tu kuću i kućište i poveo Srbe u Banjsku da brane Kosovo – on utekao u Srbiju i još poneki sa njim, oni drugi – ko ubijen, ko uhapšen. Šta ćeš, dešava se, ko je na to mogao da računa.

No, pusti njih, i Đilas i Radoičić su disidenti. Doduše, na različitim stranama, ali to ne menja na stvari. Važno je da tih pojava nema u vlasti. I njima se svašta zamera, ali oni to odmah demantuju, a kao što je poznato, nisi kriv dok se suprotno ne dokaže – i ne dokazuje se.

Tako na primer, nedavno je objavljena vest da je „Danska cena kilometra izgradnje autoputa 5.8, Hrvatska 6.7, Srbija 13.9 miliona evra“. Iz vlasti je to odmah objašnjeno - geo struktura terena kroz koje naši koridori prolaze je mnogo složenija nego ona u Hrvatskoj. I odmah je sve postalo jasno – geološka struktura zemljišta u moravskim dolinama i vojvođanskim ravnicama kroz koje prolaze naši koridori duplo je složenija za gradnju od ličkih gudura kroz koje prolaze njihovi autoputevi.

Gradonačelnik Beograda, Dr Aleksandar Šapić, u želji da ne zaostane u izbornoj kampanji, objavio je ovih dana javnosti da će za desetak dana biti raspisana javna nabavka za 300 novih autobusa na gas i 20 – 25 tramvaja. Procenjena vrednost označena je na iznos od 31.770.000.000,00 dinara. Na osnovu ovih podataka, na portalu „Koreni“u tekstu "Otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću", od 28 oktobra 2023, objavljena je analiza cene iz koje proizilazi sledeće:

“Ako se uzme u obzir da se cene tramvaja kreću oko 2 miliona evra po vozilu, što bi za sa Vaše strane najavljenih a u planu nabavki nepomenutih dvadesetak tramvaja iznosilo oko 40 miliona evra, logično je pretpostaviti da će preostali iznos od 285 miliona evra biti upotrebljen za plaćanje 300 autobusa na gas. Autobusi će, dakle, biti plaćeni po 950.000 evra po vozilu”.

Dr Šapić se povodom ove analize ne oglašava, ne stiže, nastavlja kampanju. Odlazi u Borču, da otvori pijacu, a građani ga zaskočili sa pitanjem – šta je sa izgradnjom kanalizacije koja im je odavno obećana, projekat koji sa 80 miliona eura treba da finansira i Evropska unija i gradonačelnik je objasnio: 

„Evropska komisija treba da da saglasnost, za onoga ko će da izvede radove. I još nijednom nije dala saglasnost.”

Zbog čega, pitaju građani.

“Pitajte njih, kaže gradonačelnik” i dodaje da su oni zato obustavili postupak javne nabavke.

Građani hteli još da pitaaju, ali se Dr Šapić naljutio, pa jednoj građanki reče da je baš toksična. I tako pored onog što odvali prilikom nedavnog otvaranja krematorijuma za kuce i mace i objašnjenja o pohranjivanju njihovih „urmi“, dobismo i toksične građane.

Baš čudno, hoće da plate, ali da uslovljavaju nas ko će ovde da gradi – ne slažu se ni sa izborom izvođača, ni sa njihovom cenom. A u pitanju su dokazani izvođači koji redovno pobeđuju na našim tenderima. Našli i oni da sumnjaju u nas.

Koje smo mi Beograđani sreće – onaj prethodni gradonačelnik je svečano otvarao  kućice za vrapce, a ovaj sadašnji krematorijum za kuce i mace i pohranjivanje  njihovih „urmi“. Kanalizacija ima da sačeka.

Počeo sam sa vicevima, pa da tako i završim.

„Špijunska operacija 17. Decembar – Slomiti Vučića po svaku cenu!? – TV Pink, 28.10.2023, u emisiji „Kod Jovane“- Raskrinkali naručenu aferu: Srđan Milovanović, glavni urednik „Srpskog telegrafa“, Dragan J. Vučićević, glavni urednik „Informera“ i Prof. Dr. Miroslav Bjegović koji je i saopštio otkriće:

„3.000 špijuna dolazi u Beograd da vrbuje 100.000 mladih da glasaju protiv SNS-a. Novac je od prodaje narkotika, svakome će dati po 100 eura.“

Za vic godine konkuriše mu – opet Dr, Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Republike Srbije koji u završnom obraćanju poslanicima pre raspuštanja Skupštine uoči predstojećih izbora reče:

Poslanici opozicije su siledžije, lopovi i divljaci, a njihovo ponašanje u parlamentu je sramno i bezumno.“

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari