Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja …

       Selo gori a baba se još češlja – U dilemi kako da u ovo malo prostora opišem najnovija – a prestara, dešavanja u Demokratskoj stranci, odlučio sam da citiram fb prijatelja Novi Nebojša Milenković koji u objavi na fejbuku kaže:

-         „Patetični vodvilj kojim javnost ovih dana uveseljavaju oba krila Demokratske stranke (koja se tradicionalno množi deljenjem) očiglednom je učinio to da - tradicionalno zagledana u vlastiti pupak - ova stranka na žalost isuviše dugo (recimo od 2004.) pokazuje hroničnu nesposobnost da identifikuje suštinske interese jednog potpuno ruiniranog i razorenog društva. Tako i najnoviji rascep u DS-u Srbiju treba da interesuje tačno onoliko koliko DS pokazuje interes za društvo čijoj su destrukciji i sami dali lavovski doprinos.”

        I čovek je sve rekao. To bi, po meni, bila dijagnoza.

        A jedna Vesna, u komentaru na ovu objavu, kaže:

-         „Htela sam da zamolim Lutovca da kormilo preda Goci Čomić - ne vidim drugo trenutačno rešenje. Ovo je jasan put survavanja DS-a”.

       A ovo bi, po meni, bio uzrok. Koja BRE Goca, koji BRE Šuca, koji BRE Tadić ... Pa nije deemokratija samo filozofsko pitanje. Demokratska stranka  – tako ne bi trebalo da bude, nije sama sebi cilj koja u okviru svojih diskusionih kružoka raspravlja teoretska pitanja demokratije kao filozofskog pravca. Demokratska stranka – tako bi trebalo da bude, je primenjena demokratija – na ono o čemu govori Novi Nebojša Milenković. 

       Daleko smo mi od stupnja razvoja demokratskog parlamentarizma u njegovom izvornom značenju, a posebno od profilisanja političkih stranaka u skladu sa nazivima koje nose. Nećete mi valjda reći da je Srpska napredna stranka napredna ili da je Dačićeva Socijalistička stranka socijalistička ili da se Draaškovićev Srpski pokret obnove bavi obnovom Srbije ... da ne nabrajam dalje. Ne, to su Vučićeva i Dačićeva i Draškovićeva stranka ... i one će zarad učešća u vlasti praviti kopromise i ulaziti u koaliciju sa svakim ko je u prilici da formira vlast.

       I sad mi na kraju recite da sam ja retrogradan sa svojim stavoviima. Ne! Ja sam pravu demokratiju i živeo punih deset godina i to u zemlji u kojoj je demokratski parlamentarizam izmišljen – dakako i glasao tamo za svoju stranku.

       Odbranimo se od poplave, a zatim sadimo cveće na promenadi. I sve dok to ne shvatimo, ovi sa vlasti bi nas najrađe zalivali da ovakvi kakvi smo ne usahnemo.

       Počeo sam ovu odrednicu sa citatima pa da citiram i sebe (iz teksta „Deda Mraz i tampon“ od 2. Januara 2017, „a sve je isto samo njega nema“):

-         „Jedini tekst koji sam pročitao u novogodišnjem trobroju Blica – vrednom 50 dinara, je ono o opozicionim liderima u kome Čeda Jovanović, Dragan Šutanovac, Saša Radulović i Sandra Rašković Ivić, u ulozi Deda Mraza, objašnjavaju šta nam njihove stranke donose u 2017. godini, pa sam sad u dilemi koga od njih da proglasim za pravog Deda Mraza. Odlučio sam se za Čedu, jer on jedini, baš kao i onaj pravi Deda Mraz, ne krije da nam neće doneti ništa. Na pitanje da li opozicija treba da se ujedini, ovaj najmisteriozniji političar na srpskoj političkoj sceni – političar koji se za političara izdaje, politikom se ne bavi, lepo živi okružen državnim telohraniteljima, a da pritom niko nema pojma čime se on zapravo bavi – zanimanje za poželeti, kaže: – „Nema potrebe, a ni logike, za ujedinjavanjem tako raznolike grupe političkih partija i pogleda na svet. Sem ukoliko nisu opasno ugroženi demokratija ili bezbednost zemlje. Za sada se čini da to nisu“.   

       A pošto sam vas ovim prilogom i smorio – priznajem, evo i vica koji na kraju objašnjava naslov pomenutog teksta:

-         „Pitali Pericu šta želi da mu Deda Mraz donese, a on kaže da želi tampon, a kad su ga upitali zašto tampon, on reče: – Video sam na televiziji da kad staviš tampon možeš i da voziš bicikl i da se igraš do mile volje a da te niko ne primeti“.

       Jedan primer i jedan apsurd – Najpre o apsurdu. Mi smo valjda jedina zemlja u svetu u kojoj Vlast i u bukvalnom smislu drži u svojim rukama sve poluge vlasti – od zakonodavne, izvršne i sudske do institucija i vladinih i nevladinnih, u kojoj Vlast organizuje mitinge prortiv opozicije – a ne obrnuto, jer je opozicija svojim protivljenjem tome izlaže linču. Da baš tako – izlaže linčču!:

-         „Opozicija je stvorila atmosferu linča koja nije postojala ni za vreme Miloševića i Đinđića“, kaže Ivica Dačić, portparol u vreme Miloševića, a sada potpredsednik Vlade.

       A sad o najavljenom primeru – primeru demokratije koju Vlast sprovodi:

-         "Sutra u 16h, okupljanje ispred Narodnog muzeja, povodom mirne šetnje podrške Aleksandru Vučiću. Kvota je 100 ljudi. Spisak moram da predam do 15h Molim vas šaljite imena komšija i ukućana koje vodite" (iz objave koju su na fejsbuku postavile Biljana Lukić i Olga Tomović).

 

Dragiša Čolić, 5.12.2019.

Komentari

Komentari