Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja: Osiono, drsko, bezobrazno

I htedoh da pišem o Oliveri Zekić, predsednici Saveta REM-a, i njenoj izjavi za N1 povodom tužbe koju su fondacija Slavko Ćuruvija i neprofitna organizacija Crta podneli Upravnom sudu na odluku saveta REM-a o dodeli nacionalnih tv frekvencija, ali me u međuvremenu žacnu i tekst mog fb prijatelja Ljubodraga Stojadinovića pod naslovom Litije divljeg plemena, pa ne mogoh ni za to da se setim adekvatnijeg naslova, te zaključih – ne mari, ima tu mnogo sličnosti.

Najpre o Oliveri Zekić i njenoj narečenoj izjavi – najbolje da je citiram:

„Iako je u pitanju sudski spor, koji ne bih trebala da komentaeišem, ne mogu da odolim da ne kažem da je u pitanju čista glupost. Moj savet podnosiocima sudske tužbe je da se prvo upoznaju sa zakonima, koji im po svemu sudeći nisu jača strana, a ne da se zaleću kao bikovi na  crveno, šti važi i za N1. U svakom slučaju sud neka radi svoj posao, a vi radite svoj.“

Eto, gospođo Zekić, u nečemu smo isti – ni ja ne mogoh da odolim na ono što gore rekoste, a ostadoste živi, na sreću moju i Ljubodragovu, jer o čemu bismo nas dvojica pisali kad ne bi bilo takvih kao što ste vi, pa da krenem redom:

Vaša prva opaska – „Iako je u pitanju sudski spor, koji ne bih trebala da komentaeišem ...“ spada u kategoriju onih – izvini, što te nazvah budalom, ali šta ću kad si budala. Rekli ste, bolje da niste, ispali ste budala i to je to.

Konstatacija da je u pitanju glupost i to čista je već nešto drugo. To je kvalifikacija koja više govori o vama, nego o podnosiocima tužbe, jer u pitanju je pravno sredstvo, predviđeno zakonom, a advokati, koji obično pišu tužbe, su već po prirodi posla glupi (ovaj autor je takođe advokat), jer u svakom sporu ima dve suprotstavljene strane, od kojih na kraju uvek jedna od njih ispadne glipa. U istu kategoriju spada i vaš savet podnosiocima tužbe „da se prvo upoznaju sa zakonima, koji im po svemu sudeći nisu jača strana“ , tako da je uputno sačekati kraj suđenja – u međuvremenu važi ono što rekoh u naslovu – osiono, drsko, bezobrazno.

Nastavak gornje sentence – „a ne da se zaleću kao bikovi na crveno“ je već nešto konkretnije. Tu ne moramo da čekamo kraj suđenja i ja kad zamišljam kako bi to moglo u praksi da izgleda ne mogu da se otmem sećanju na onu kultnu scenu prilikom jednog od vaših gostovanja na dečijoj televiziji Happy (pod tom firmom koriste nacionalnu frekvenciju i onda i tada), skače sa svog voditeljskog mesta i zaleće se na vaše senzualno napućene usne, obojene jarko crvenom bojom, tako da bi to vaše iskustvo moglo da posluži i kao ilustracija tome što rekoste. Priznaćete da ni vi niste bili – i ostali, ravnodušni na taj doživljaj, pa ste mu i ovog puta dodelili nacionalnu frekvenciju, po istom osnovu – not recomended for the children under  the age of 12.

„U svakom slučaju sud neka radi svoj posao, a vi radite svoj.“ Slažem se, konačno i vi nešto pametno da kažete.

I na kraju potpis – Olivera Zekić, REM (31.08.2022). Gospođo Zekić, niste vi REM, iako se u praksi tako ponašate. Vi ste predsednica Saveta REM-a, pa bi adekvatnije bilo da se tako i pretstavljate.

 

* * *

E, kad je reč o mom fb prijatelju, Ljubodragu Stojadinoviću, tu je situacija komplikovanija. Taj čovek lepo piše, čitam ga, često i lakujem, pozitivno komentarišem, što se od njega obratno ne može očekivati, jer on čita samo sebe, a to je šteta, jer da nije tako ne bi moglo da mu se desi da u pomenutom tekstu Litije divljeg plemena, kaže: 

„Da li su za sve oko nas krivi pederi, koje litijaši na čelu sa poglavicom tako strastveno ubijaju u svom razgranatom biću?

Ili nepismeno divlje pleme koje hoda omamljeno za bezumnim vladarom, uvezenim odredima, nastranim popovima i svojim skrivenim nagonima.

Nije plemenu dato da razume da li tek izlazi iz istorije primata ili se u nju vraća plesom do snova”.

Da li su za sve oko nas krivi pederi? Naravno da nisu, oni su marginalna pojava u svem jadu koji nas danas okružuje – kako kod nas, tako i u svetu. Krivi su oni koji su ih napalili da se egzistencijalna pitanja rešavaju kojekakvim performansima ponosa i to na ulicama, golih dupeta, a ne u institucijama sistema, svetskim i domaćim.

Radeći za  velike jugoslovenske firme Energoprojekt i Interexport godinama sam se lomatao po svetu, prošao ga uzduž i popreko i po zapadu i po istoku, zadnjih desetak godina te karijere  radio u Londonu, čak i njihovo državljanstvo stekao i niko ne može da me ubedi da homoseksualci to svoje pitanje ne mogu da iznesu pred parlament bilo koje zapadne zemlje i izdejstvuju rezoluciju punog kapaciteta jednostavnog sadržaja – Zahtevamo apsolutno jednaka prava sa svim pravima koje uživaju i ostali građani ove zemlje i tačka! Neka se tako postavi pitanje i pred našom skupštinom, pa neka nas onda i Evropa i svet razapinju  gore nego što sada čine, bilo da se takva odluka ne donese, bilo da se ako je doneta ne izvršava. Bar ćemo znati na čemu smo, za šta ili protiv čega se borimo.

Ne Ljubodraže, sudeći po tvom tekstu i poplavi takvih kao što si ti, vi nećete to, vi (ne interesujeme da li si i ti njihov ili se samo za njihovu stvar boriš) hoćete više od toga, vi hoćete prevlast, javno priznanje da ste više od “primata koji ne znaju da li iz istorije izlaze ili se u nju vraćaju.”

Vi, Ljubdraže, ne tražite pravo na ljubav – ko vam to brani, vi tražite ljubav, a to se ne dobija javnim gologuzim paradama ponosa(!), sa kamionima duginih boja na kojima se odrasli ljudi muški i ženski “vataju”. Pa Ljubodraže, ispade da je ona gore pominjana Olivera Zekić u pravu – koje je to licemerje da Pinku i Hepiju zabranjujemo da to rade u svojoj produkciji a dozvoljavamo to javno na ulicama. Kakva crna šetnja, to je javni blam – čak i bez onog upozorenja: nije preporučljivo za decu mlađu od 12  godina. Naprotiv, ona su najpoželjnija ciljana meta.

Radite pogrešno, u korist svoje štete. Kako ste krenuli isprovociraćete i one hetero da i oni sa uzdignutim alatom izađu na ulice. Baš me interesuje  kako biste tada reagovali.

 Ovo je, Ljubodraže, još uvek konzervativna patrijarhalna sredina. Zaboravio si pravila dijalektičkog materijalizma – a morao si to da učiš u vojnim školama koje  si završio, te da sve zavisi od dostignutog istorijskog stepena razvoja društva, a ti Ljubodraže ode sa tim svojim naprednim shvatanjima daleko – ko Ana Brnabić sa svojom digitalizacijom, kad se hvali da smo po tome među najrazvijenijim zemljama Evrope, a mi smo zemlja sa 95% nepismenih ili nedovoljno pismenih.

 Kako Ljubomire možeš te ljude kojima litija u njihovim verovanjima nešto znači da nazivaš divljim plemenom. Iz kog si ti Ljubodraže prirodnog staništa ovde sišao – ako uopšte ovom narodu i pripdaš. Ne možeš ti nene da uvrediš time što me u te divlje horde seliš, samo zato što po ovom pitanju mislim drugačije od tebe, jer sam ja svestan svojih vrednosti, iskusniji u trealnom životu, pa i obrazovanijiod tebe, ali vređaš moju blisku rođaku koja je nedavno operisala kukove, pa besna – niko nije  mogao da je zaustavi, na štakama ide u te litije po kojima ti pljuješ, ne zato što ima nešto protiv pedera, već zato što to tako rade.

I nemoj da mi pominješ poglavicu, bezumnog vladara, Boška Obradovića, crkvu, Pahomija. Kačavendu i slične – siđi sa brda na koje si se popeo, pa zaviri u neke od mojih 300 tekstova i četiri knjige koje sam o njma napisao. Sve posle duge i uspešne i sportske i privredne i advokatske karijere – nikad na državnim jaslama. Toga se držim i sada kad angažovano pišem o ovoj lepoti koja nas okružuje – svoje knjige ne prodajem, delim ih onima koji hoće da ih čitaju, a ti me Lubodraže svrsta u nepismene divlje horde koje bezglavo idu za svojim vođom! Nemoj da ljude napamet kojekuda svrstavaš. To ti je najbolji savet koji mogu da ti dam.

Odužio sam, ne mogu da se zaustavim, ostavimo nešto za kasnije – ako se javiš.      

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 4.9.2022,

jedan od primata divljeg plemena,

po Ljubodragu Stojadinoviću, piscu ovdašnjem 

Komentari

Komentari