Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Panđur

Panađur – ili seoski vašar, što bi bilo najbliže značenje ove reči, je upriličen prilikom puštanja u saobraćaj deonice autoputa od Obrenovca do Surčina u dužini od 17,6 km. A na vašaru, što bi rekao pokojni Đura Jakšić, nisu viđeni – sablje, pištolji, arapski at…, ali je viđen ceo državni vrh, kineske zvanice, kineski izvođači radova …. i “naravno Džej” – šalim se, ovo je zbog rime, nije bio Džej, ali je bio jedan drugi pevač koji je videvši Vučića za govornicom, bacio mikrofon, skočio na njega i “izljubio ga za sve pare”, a potom se ponovo dočepao mikrofona i nastavio  … idem kući, jurim sto na gas … a sve to – uz učešće oduševljenog naroda, pesmu i igru – autobusi do Obrenovca, ni vanredni ni redovni, nisu viđeni.

Nemam ja, naravno, ništa protiv što ću sada do Zlatibora putovati dva, umesto tri-ipo sata, ni što se narod veseli – hleba i igara, izraz koji potiče još iz starog Rima, bolje da peva i igra nego da plače, ali mi smeta kad predsednik moje države ispravlja kinesku ambasadorku koja kaže da je ovo najbolje izveden projekat u poslednjih nekoliko godina, pa kaže – Nikada se u Srbiji nije dogodilo da tako veliki infrastrukturni – nikada ekselecijo, da tako veliki infrastrukturni projekat završimo na vreme i bez zahteva za dodatno plaćanje…  

Pa dobro Gospodine predsedniče, da li je Beograd u Srbiji i da li je Srbija bila u Jugoslaviji – ili je ova Srbija nastala vašim dolaskom na vlast, i da li ste čitali da je autoput Beograd – Zagreb, u dužini od oko 400 km, pušten u saobraćaj u julu 1950. godine, pretpostavimo da je počeo da se gradi odmah po oslobođenju 1945. godine – završen je dakle u najgorem slučaju za pet godina, a ovaj krak u dužini od 17,6 km je građen 32 meseca! Neću ovde o ceni radova – to neka stručnjaci analiziraju, ali komentarišem ono – bez dodatnih zahteva za plaćanje. Vidite gospodine predsedniče, o ceni autoputa Beograd – Zagreb se nikada nije ni govorilo, ni o ugovorenoj ni o dodatnoj ceni, jer ga je gradila omladina besplatno, po tehnologiji koja se ne može uporediti sa ovom današnjom – a nisam primetio da je njegov kvalitet gori od ovih današnjih koje otvaramo. Zašto gospodine predsedniče, zarad jeftinih poena koje ćete dobiti kod tih koji su vas tamo slušali, stalno iritirate one druge, čak i one dobronamerne. Zar vi niste i njihpv predsednik.

 Nije gospodine predsedniče ovo gore čak ni populizam – populizam je udvaranje narodu, što u suštini ne moraa da bude i loše, ako je zasnovano na istinitim i realnim pokazateljima, a ovo što vi radite – nije!

Vi ste, gospodine predsedniče, i majstor za zamenu teza – majstor, za ove gore opisane, za one misleće – ne, jer oni to odmah uoče. Opet nešto, na neki način vezano i za ono gore. Pre neki dan – interpretiram ovo po sećanju, ali je suština tu, komentarišući rezultate razgovora koji se u poslednje vreme vode oko poboljšanja izbornih uslova, vi rekoste – dao sam opoziciji i više nego što su tražili – mada ja ne vidim da ste išta stvarno dali, a i da ste dali, niste im mogli dati ono što je njihovo, več samo ono što je uzeto, a oni traže i da se zabrani funkcionerska kampanja. E, to vidite, neće moći - Da li to vi tražite da ja ne vršim svoje predsedničke funkcije, da se ne viđam sa kancelarkom Nemačke, Angelom Merkel, sa predsednikom Francuske Makronom, Turske Erdoganom, Kine Si Jin Pingom …, kažete. Ne gospodine predsedniče, to od vas niko ne traži, naprotiv, nastavite to i dalje da radite. Ali to gospodine predsedniče nije funkcionerska kampanja, a počeli ste o tome pa to ilustrovali primerima koji to nisu. Funkcionerska kampanja je ovo što ste gore uradili – a o tome ne govorite. Ne mora predsednik države da ovara svaki kilometer izgrađenog auto puta, nije to u njegovoj predsedničkoj nadležnosti, a ako ga i otvara ne na opisani način.

Hoću da ostanem dobronameran, pa da se malo i nasmejemo. O toj vašoj formi vladavine – populizmu, pisao je nedavno i nemački dnevnik Der Špigl, a jedan od vaših pobornika, izvesni Cile, im je odbrusio: Vučić je neko ko želi dobro svojoj zemlji, gospodine Spigl! Cile, sendvičaru jedan – ljubim i tebe i tvojih 75 lajkova koje si za tu objavu dobio, uzvratio mu je u komentaru jedan od mojih fb prijatelja. Cile i oni što su mu lajkovali su ljudi na čijoj lojalnosti vi gradite vlast. A nije teško, podučiti ih – ali to je već neka složenija tema.

Dragiša Čolić, 19.12.2019.

Komentari

Komentari