Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Puj za SPAS

„Puj za spas sviju nas“ je stara dečija igra koju smo igrali mi – ondašnja deca iz vremena kad nije bilo ni kompjutera, ni kompjuterskih igrica, a zvala se „žmurke“: Jedan žmuri, ostalo se kriju, kad onaj što žmuri izbroji do deset, kreće da ih traži – ako mu neko od onih što se skrivaju zađe iza leđa, zapljune žmureće mesto i kaže – Puj za spas sviju nas, sve počinje iz početka, onaj što je žmurio, žmuri i dalje. Nisam ni sanjao da će posle toliko vremena, u eri opšteg napretka i digitalizacije, ta igra – doduše malo osavremenjena, da se vratii i to u zemlji koja je „prva u Evropi“ (u čemu – bićemo obavešteni). 

Lica:

- Oni što se već osam godina skrivaju – Vlast

- Onaj što žmuri – Narod

- Onaj što ih je ovog puta zapljunuo – SPAS

O narodu i vlasti, ništa novo – oni su se već uhodali u svojim ulogama i ne bi da tu išta menjaju. Pitanje je bilo na koga je red da ovog puta formalno „zapljune“ i ta čast je pripala novoj „opozicionoj“ stranci SPAS – Srpski Patriotski Savez, koju predvodi Aleksandar Šapić, bivši vaterpolo reprezentativac, blistave sportske karijere, koja je nažalost neslavno završena na olimpijadi u Pekingu, 2008. godine, posle tuče sa golmanom reprezentacije Denisom Šefikom, u kojoj je Šefiku povređena šaka, a Šapiću slommljena noga. Epilog: Šefik je ljut otišao iz Srbije i postao golman španske reprezentacije, a Šapić je od odličnog vaterpoliste postao „poznati“ političar.

Prvi put je, kao političar, postao poznat, kad je „utripovao“ da mora da se doškoluje i kako to međ' takvima biva, zaključio je da treba da postane Dr – doktor nauka, kojih, to i ptred svih nastojanja nisam uspeo da dokučim, ali sam na internetu pronašao sledeće naslove:

-  Drski plagijat Aleksandra Šapića - Grupa autora – Peščanik

-  Proverava se doktorat Aleksandra Šapića | N1 Srbija

-  Danas: Kako je Šapić stekao doktorsku diplomu na fakultetu Union

-  Peščanik: Plagijat i doktorat Aleksandra Šapića | Novosadski portal 021

-  Republika / ŠAPIĆEV DOKTORAT JE PLAGIJAT: (Akademik Dušan Teodorović)

-  Niko neće u komisiju za Šapićev doktorat – Danas (a u tekstu:Univerzitet Union dva meseca pokušava da razreši aferu sumnjive doktorske disertacije funkcionera Demokratske stranke)

Tom aferom bavio se i Istinomer:

“Posle skoro godinu dana otkako je grupa naučnika izrazila sumnju da je doktorska disertacija predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića “drski plagijat”, kako sada stoje stvari, ovaj funkcioner će najverovatnije zadržati titulu doktora nauka. Naime, iako je Komisija koju je sastavio Univerzitet Union, na kome je sporni rad odbranjen, utvrdila da je više od polovine rada preuzeto, ona je u februaru ove godine prekinula rad, nezadovoljna zbog toga što su zaključci članova komisije bez njihovog odobrenja procurili u javnost. Kako je za Istinomer rekao v.d. rektora Univerziteta Union Zlatko Stefanović, svi pokušaji da se sastavi nova komisija su propali, a ako se to ne učini, Aleksandar Šapić će sasvim sigurno zadržati zvanje doktora nauka.” 

Na kraju, oglasio se i Šapić: Komisija potvrdila – moj doktorat nije plagijat | N1 Srbija … I tako Šapić ostade Dr – doktor.

Drugi put je, kao političar, postao poznat 2013. godine, kada je u živoj emisiji „Utisku nedelje“ pobrkao nazive nekih država i još koješta. O tome se potom pisalo i nastala je opšta, da izvinete, zajebancija.

Kurir je, 18.03.2013, povodom toga, na prvoj strani objavio tekst pod naslovom - Cela Srbija se smeje Aci Dr Šapiću!:

„Aleksandar Dr Šapić na Utisku nedelje izmislio nepostojeću državu Nambiju, mešao padeže, otkrio gledaocima da je "magastrirao", ocenio da su Rusija i Kina nebitne zemlje, i zaključio da LDP i DS imaju dijametralne stavove.”

A onda je Dr Aca, konačno povukao potez dostojan političara – osnovao je svoju sopstvenu stranku i počeo da  hvali – i sarađuje, sa onima koji su ga do juče najviše zajebavali, i – zaajebavanje je prestalo...

Na nedavno održanim parlamentarnim izborima, Šapićeva stranka je bila jedna od retkih (pored SNS-a i SPS-a) koja je prešla cenzus i ovi su je – u nedostatku opozicije, proglasili za opoziciju, a ovih dana stiže vest da će ući i u novu Vladu, pa je u tom smislu formirano i jedno novo ministarstvo – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.  On lično neće u Vladu, ali za ministra predlaaže funkcionera svoje stranke Ratka Dmitrovića, bivšeg glavnog urednika Večernjih novosti – briga o porodici je oblast koja je izuzetno važna za našu stranku i Dmitrović bi bio dobro rešenje, jer je on jedan od prvih u Srbiji koji se bavio temom uloge porodice u društvu i pisao radove o tome, kaže Šapić u intervjuu za N1.

Nisam čitao radove Ratka Dmitrovića o ulozi porodice u društvu, ali sam naišao na tekst (Koreni – portal Direktno.rs), da  je budući ministar za brigu o porodici za vreme obavljanja funkcije glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti bio osuđen za mobing prema koleginici – novinarki J.J. i da su Večernje novosti morale da plate novinarki 300.000 dinara, zbog „nanetog duševnog bola, povrede časti i ugleda“, kao i da je – prema istom tekstu, jednom prilikom na svom twiter profilu upitao: „Zbog čega među feministkinjama i „borkinjama“ za ljudska prava nema ni jedne izrazito lepe žene.“

I sad, pošto je najavljeno da će u novoj Vladi biti 50% žena, ostaje da se vidi da li će one biti po ukusu Ratka Dmitrovića i kako će oni sarađivati – ako ne budu po Ratkovom ukusu.

Da se vratim na naslov – Puj za SPAS (Srpski Patriotski Savez), sviju nas! Imaju Englezi jednu izreku: Patriotism – last refuge of scoundrels, što bi u prevodu glasilo – Patriotizam je poslednje utočište nitkova.

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari