Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja – Slučaj vladine službenice Zorane Mihajlović

Ne nije u pitanju gramatička greška što sam ono „vladine“ napisao malim slovom, jer kad govorimo o Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade, u pitanju je generički pojam te reči, kao izvršnom telu one opcije koja je na vlasti. A to je upravo slučaaj Zorane Mihajlović – Pojavila se na političkoj sceni Srbije pre dvadesetak godina kao član „revolucionarne“ organizacije G17 Plus, koju je vodio „čuveni“ Mlađan Dinkić i sve vreme rasla i razvijala se sa tim pokretom kao podrazumevaajućim pripadkom svih potonjih vlada – do danas. 

I naravno, takva „multi praktik“ filozofija poimanja vlasti daje rezultate – danas je Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a podrazumeva se da uz tu funkciju idu i druge prateće blagodeti – profesura na čuvenom Megatrend univerzitetu kod još čuvenijeg vlasnika Miće Jovanovića, članstva u upravnim i/ili nadzornim odborima, savetima i sl. pa joj na tome mnogi i zavide – naročito iz njene najnovije Srpske napredne stranke, a neki čak i prete, kao na primer Vladimir Đukanović, narodni poslanik i član glavnog odbora SNS-a, koji izjavljuje da neće glasati za buduću vladu ukoliko u njoj ostane Zorana Mihajlović.

Zorana ih ič ne konstatuje, a znala je čak i da po nekim pitanjima uđe u polemiku sa svojom predsednicom Anom Brnabić. Natakne šlem, natuče čizme i ode na gradilište da pomera brda i gradi autostrade koje će otvarati njen aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i honorarni, Milorad Dodik. 

Nedavno se pojavila vest da je uhapšen Miroljub Jevtić, direktor javnog preduzeća Infrastrukture Železnica Srbije zbog primanja mita, koji je na saslušanju u policiji izjavio – „Manji deo para sam zadržavao za sebe, a veći deo davao ministarki Zorani Mihajlović i njenom mužu biznismenu Vladimiru Atanackoviću na ruke”.

Ministarka je to naravno demantovala, Vučić je po običaju rekao – nedam Zoranu, tužilaštvo za sada ćuti, komentari, najčešće na društvenim mrežama su tipa – normalno je da je Vučić ne da, jer nisu oni to krali samo za sebe već i „za stranku“, pri čemu ja neću ovde da objašnjavam kako se sve pojam „stranka“ u ovom kontekstu tamo tumači, da i mene ne bi uhapsili zbog „odavanja vojne tajne“.

I dok gore pomenuti, svaki iz svojih razloga ćute – čak i Vladimir Đukanović!, na delu je rezervni ešalon „opozicije“ – Srpska radikalna stranka, čiji poslanici juče u Skupštini dočekaše Zoranu Mihajlović, koja je, kako je već četvrtkom ustaljeno, došla u ime Vlade da odgovara na poslanička pitanja.

A pitanja su bila i inventivna i žestoka – na nivou renomea Narodne skupštine Republike Srbije – „Kako vas nije sramota lopužo lopovska, pa još mi se smejete u lice ...“, postavila je poslaničko pitanje Vjerica Radeia, zamenica šefa parlamentarne grupe Srpske napredne stranke u Skupštini.

Zorana je očigledno bila spremna za takva pitanja, pa je izvadila transparent sa natpisom – Radikali lažu ...

I ko zna dokle bi ta skupštinska debata trajala da se u slučaj nije umešao narodni poslanik, radikalski veteran, Milorad Mirčić, koji je takođe došao spreman u Skupštinu – izvadio je ženske gaće, roze, nepoznatog modela – verovatno iz njegovog vremena, veličine 2 – 3 XL (neki to zovu i porodičnee) i počeo da maše sa njima ... ali u opštoj euforiji koja je potom nastala, gledalaaštvo pored malih ekrana nije uspelo da dokuči koja je bila poenta ove „gaće afere“.

I sad se povodom tog slučaja, mogu postaviti sledeća pitanja:

- Da li je Ana Brnabić, nesvesno – usled svoje zauzetosti ili svesno – iz nekih drugih razloga, poslala juče  u skupštinsku arenu kod očigledno pripremljenih Radikala, da je na toj sednici zamenjuje baš Zorana Mihajlović?

- Zašto ni Vlada, ni Predsednik, još uvek nisu uzeli u zaštitu Zoranu Mihajlovič, na primer, bar onako kako su do sada redovno štitili novinarke Pinka i Studija B od napada nečasne opozicije?

- Koja je cena opisanih poniženja i šta je još potrebno da čovek ne „uzme kapu“, uspravi se i kaže – Ma terajte se svi u ...

A, na kraju i pitanje svih pitanja – Krčag ide na vodu dok se ne razbije, stara je narodna mudrost. A kad se krčag konačno razbije – gde će „zorane mihajlović“, ako ih svoji neće, a teško da mogu i da se vrate  tamo odakle su došli.

Da li će slučaj Zorane Mihajlović ispasti „Ljubavni slučaj ili tragedija poštanske službenice PTT“ iz kultnog filma Dušana Makavejeva, ostaje da se vidi.

 

Dragiša Čolić, 31.1.2020.

Komentari

Komentari