Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Protesti građana i oni koji ih ruše

Ako nešto krene dobro – a protesti građana su krenuli izvanredno, normalno je očekivati da će oni protiv kojih se protestuje sve učiniti da se oni podriju, utihnu, ugase, a onda sve ponovo, što bi u narodu rekli – Jovo nanovo, pa da vidimo ko je ko u svemu tome. Prvo, ovo nisu protesti ni protiv Zapada, ni protiv Istoka, ni protiv Evrope, ni protiv Amerike, ni protiv Rusije, ni protiv Kosova .... Daleko od toga da nam je protiv nabrojanih i inih nenabrojanih sve potaman i da ne bismo imali šta da im zamerimo – ima toga i te kako, ali ovo sada je protest nezadovoljnih građana protiv onoga što nam se dešava u zemlji, pa ostanimo kod toga, jer najbolji naćin da se ovo što smo započeli ugasi je da sve gore navedeno i nenavedeno  strpamo na gomilu i od toga napravimo galimatijas koji ništa od toga neće rešiti, a onda – džaba smo krečili.

A to oni što su protiv protesta, zapravo i hoće. To je očigledno i namera teksta – Sada je jasno ko stoji iza protesta! Preko noći OSVANUO “novi” pokret “OTPOR-a” (Koreni, rubrika Laži i istine, 29. maj 2023), izvor “nultatacka”, šta god to značilo.

Ne volim da polemišem sa anonimnim autorima, držim da čovek treba imenom i prezimenom da stoji iza svojih stavova – ne videh do sada ni jednog bota da se tako potpisuje, pa ću smatrati da su autori tog teksta oni koji uređuju i provladine medije koji, kako reče najnovija prebegulja (oprostite mi na mom nepoznavanju rodno osetljivog jezika) da oni čak i podnaslove uređuju, pa tako i u navedenom tekstu – sve, čak i logo Otpora, koga proglasiše organizatorom ovih potesta – Otpor 23 “po ugledu na pokret koji je finansiran od strane Soroša i Zapada srušio režim Miloševića 2000. godine”.

Ne znam koja je bila stvarna uloga Otpora u rušenju Miloševića, sasvim je moguće da je neko iz onih 18 članova DOS-a koji se potpisuju kao autori tog prevrata i bio član Otpora, ali znam da je njihova uloga u onom što se dešavalo posle svrgavanja Miloševića bila nevidljiva. Za njih smo čuli tek kasnije kad su po svetu bili proglašavani za organizatore raznih prevrata poznatih pod imenom  Arapsko proleće i sl, dakle u negativnom kontekstu, pa postaje razumljivo otkud oni u narečenom tekstu behu imenovani kao lideri i u ovim našim protestima. 

“Nakon masovnog protesta koji se odigrao sinoć u Beogradu kojeg je na kraju prisvojila Marinika Tepić , a kojeg su mediji najavili kao protest koji okuplja prozapadne građane nije dugo trebalo da cela stvar postane još jasnija.”, kaže se već na početku pomenutog teksta. 

Građani, učesnici protesta – dosadašnji i budući, opozicionari – pristalice i oponenti “Marinike, Đilasa, Šolaka …” ne nasedajte na ovakve spinove. Potrebna nam je sva opozicija, biće prilike da se u drugačijoj atmosferi nadmećemo u dokazivanju svojih stavova, ovo je borba svih građana koji su nezadovoljni ovom vlašću. Hvala i Mariniki Tepić i Miroslavu Aleksiću i Pavlu Grboviću i Ćuti i Zelenoviću i Lazoviću i svim drugim znanim i neznanim građanima koji se ne kriju od učeđća u ovim protestima – nije ni među njima jednoglasje po svim pitanjima, ali ovde zajedno idu ka jedinstvenom cilju. Neko mora da artikuliše naše zahteve i da ih zastupa na mestima gde se o njima odlučuje. Do sada održani protesti su i pokazali neviđenu snagu upravo zato što se pitanja – čiji su, ko hoće da ih prisvoji i sl, nisu postavljala. Oni su naši – svih onih koji su u koloni.     

 To je jedina formula za uspeh. Zar se ne sećate kako je vremenom utihnuo, a potom se i ugasio protest „jedan od pet miliona.“ I ti protesti su počeli kao protesti građana, smenjivali su se govornici, organizatori protesta, građanski aktivisti ... Svi su oni bili dobromerni, ali vremenom i oni su se povlačili. Niko nije mogao da očekuje od Branislava Trifunovića, glumca – pominjem samo jednog od tih divnih ljudi, da će prestati da se bavi poslom od koga živi i posvetiti se samo protestima. Na kraju, ako bi nekom od takvih to i palo na pamet, vremenom bi i on poslao političar. I šta onda, hoćemo li zahtevati da se i on povuče i tražiti nekog novog građanina. Opozicioni lideri su se krili u masi da ih neko ne primeti i optuži da žele da prisvoje protest građana.

Ne, to je pogrešno. Opozicija se opredelila za taj posao i mi moramo zahtevati od njih da se u to uključe. A naše je da kontrolišemo kako to oni rade i da li bilo ko od njh pokušava da prisvoji ovaj protest. Podrazumeva se da su i novi ljudi dobrodošli u jedan takav štab – nazovite to koordinaciono telo kako god hoćete, ali je bitno da u njemu svi budu demokratski pretstavljeni – i u smislu učešća i u smislu odlučivanja. Trudite se da jedan drugom ne gurate prst u oči i kod formiranja zahteva  i kod njihovog izglasavanja. Onaj ko na takav rad ne pristane, neka istupi iz toga i to javno saopšti da bismo mogli da intervenišemo, jer protesti su i vaši i naši.

Trenutno su se, kako se vidi, pojavila dva bloka – proevropski i suprotan tome, nazovimo ga nacionalni. Postoje argumenti i za jednu i za drugu opciju i zato ne otvarajte to pitanje sada – biće vreme da se o tome u drugačijoj atmosferi raspravlja. I budite sigurni da će i vlast svojim kanalima i sredstvima to isto pitanje – čiji su protesti, koristiti da nas podeli i razdvaja. Ne nasedajte na to. Nemojte da to shvatimo kasno.

Izlazimo na ulice i sve nas je više. Ako želite da se to dalje razvija – i u smislu masovnosti i u smislu ishoda protestnih zahteva – hitno prestanite sa mantrom ČIJI SU PROTESTI. Oni su NAŠI – SVIH NAS.

  

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari