Foto: 
Leo Reynolds

Politika

Dobro, politika vas ne zanima. Jeste politika dosadna, jednolična, pileći mozgovi u odelu sa kravatom koju im tri savetnika vezuju oko vrata, historijski trenutak histerične budale, nije to za čoveka koji bi da živi u skladu sa samim sobom.

Sreća je u malim stvarima, osmehu deteta, završeno mposlu, dobroj knjizi, ukusnom ručku, šetnja prirodom, iskonstruisanom planu za budućnost...

No, sve više nam politika, političari nedorasli trenutku života, limitirani svojom skučenošću, razumevanja različosti, pogrešnim poimanjem i prošlosti i budućnosti oduzimaju upravo tu našu malu sreću. Oni su ti zbog kojih i ne primetimo onaj osmeh deteta, zbog kojih nam je najbolji ručak bezukusan i bljutav, zbog kojih nemamo koncetracije odličnu knjigu pročitati, dobar film odgledati, zbog kojih ne uživamo u muzici, zbog kojih nam i tišina smeta, zbog kojih ni sopstvenu misao ne možemo čuti, zbog kojih smo zaboravili kos mo, šta smo i šta su naše želje. Nije moj život pusto ostrvo, ne želim puko preživljavanje, nisam ja Robinzon Kruso.

Ne dam ni svoju, ni budućnost svog deteta. Ne dam da mi oduzmu moju malu sreću, neću da ćutim, neću da se sklonim, neću da se predam, ne dam!

Ne postoje moji i tvoji. Svi su oni otuđeni od nas, svi oni u vrhu, takozvani, samozvani lideri, birani, ne od nas, već od onih koji čine sve i sva da nam se ne samo politika zgadi, već da nam se i od sopstvenog života prevrće želudac u stomaku. Sve je to luk iz iste bašte i u isti kazan ide. Ne pomažu tu nikakvi začini, ni sa istoka ni sa zapada. Laž je laž, na bilo kom jeziku u bilo kom ruhu.
Pošto su po svemu sudeć iuspeli  da nas podele na evropejce i rusofile, na demokrate i nedemokrate, na leve i desne, verne i neverne, jebače i primače, one odande i ove odavde, na crvene, žute, crne, šućmuraste, uspeli su da nas podele i na bogate i siromahe, na gazde i robove, na one koje zakonštiti i na one na koje se zakon primenjuje, uspeli su jer nas politika ne zanima, jer nam je suviše teško da uključimo ono malo mozga da bismo sačuvali ovo malo duše. Mi se razlikujemo a oni su uvek isti.

Možda nas politika ne zanima, ali haj'mo početi zanimati se za sopstveni život, jer oni će ići onoliko daleko koliko im mi budemo dozvolili, sami stati neće.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari