Nedelja za nama (2)
Foto: 
Valentí Parrilla Aixelà

Nedelja za nama (2) – Putine, Srbine!

Ako ste propustili celodnevni rijaliti sa Lazanskim na RTS-u, izdvajamo za vas najbitnije momente.

 

Prezidentskaja služba bezopasnosti - Pre svih stigli su ruski agenti da pročešljaju Beograd. Uvek smo srećni kad se baba češlja, pa taman i selo gorelo. Na novi Dan oslobođenja Beograda, 16. oktobar, nakon što su roletne spuštene, a bušni untracigeri sklonjeni s balkona, kiša je proterana i predstava je mogla da počne.

Aerodrom – Vladimira Vladimiroviča je, kao što i dolikuje, sačekao Tomislav NikoliČ. Poljubili su se tri puta! Toma se malo uzvrpoljio, malo preslišavao kada ko kome pruža ruku, a onda je stigla nagrada u vidu zajedničke vožnje Putinovim autom.

Polaganje venaca – Dva predsednika su položila vence na Groblju oslobodioca Beograda i Groblju ruskih crvenoarmejaca, u prisustvu naših ratnih veterana.

Palata Srbija – Putin je imao razgovore sa našim predsednikom i premijerom, a potonjem je (dok je ovaj nadahnuto govorio o izvozu svinja u Rusiju) skrenuo pažnju da je na tepihu izvezeno prase. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, uprkos tome što je Glas Rusije onomad tvrdio da su Fiatova vozila krajnje nepopularna u Rusiji, Vučić je tvrdio da Putin tvrdi da ćemo izvoziti na hiljade vozila godišnje. Uglavnom, oko sirnih namaza su se definitivno dogovorili, tako da očekujemo preporod naše privrede. Pohvaljujemo pokušaje naših prvaka da zbore na ruskom. Prvaci, ko prvaci.

Putinovo obraćanje – Putin je šmekerski pokušao da nas ne svađa sa svetom, izrazio razumevanje za naš evropski put, i lupio nam laganu šljagu opaskom da izgradnja gasovoda ne može biti jednostrana i bez EU. Nije pominjao nisku rudnu rentu za eksploataciju nafte i gasa (u Srbiji je 3%, a u Rusiji 22% cene nafte), a svi su mudro prećutali podatak da je od blizu 18 milijardi evra direktnih stranih investicija (koliko je stiglo u Srbiju za poslednjih desetak godina) udeo ruskih investicija oko 3,5%.

Parada kasni – Iako je kasnije ministar Gašić izjavio da jesu probali da zaustave kišu (mada ne bi da govori o detaljima), priznao je da protiv Boga ne može. A možda su kolektivno pokisli i zato što smo, zbog nečije opijenosti medijskom pompom, morali u direktnom prenosu da pratimo potpisivanje svih sedam međudržavnih sporazuma. Znate ono – ja tebi fasciklu, pa ti meni fasciklu, pa se rukujemo, i tako sa sedam glumačkih ekipa. Tako da je Gašić u stvari pobedio nebo, ali mu je tajming bio loš.

Vojna parada – Za ovu paradu duga se sama prostrla po nebu. Taman se svi poređaše, kad krete kiša. To nije sprečilo oko 3000 pripadnika sva tri roda Vojske Srbije da se, što marševnim korakom, što vozeći se u oklopnim vozilima, leteći ili ploveći, predstave najbolje što su umeli. Da je moglo bolje, bilo bi bolje. Ovako je bilo najbolje što se moglo. Gardisti su izveli specijalni program, a parada je završena akrobatskim letom pilota ruske avio-grupe “Striži”.

VIP loža – Loža je blistala, dok nije pokisla. Uvaženi gost, rukovodstvo države sa sinovima, diplomatski kor, predstavnici vojske, verskih zajednica, bajkeri (!), Milorad Dodik, Emir Kusturica, Dragan Bjelogrlić, Ivana Žigon, Andrej Vučić. Poređali su se mali, veliki, Mali. Najmanje je bilo babino unuče. Najveći je bio telohranitelj iza Putina. Svi lepi, uparađeni, svečani, kad odjednom – antikišni program prestade da deluje. Normalan svet je otvorio kišobrane, na brzinu su podeljene kabanice za jednokratnu upotrebu (model “palma”), al’ ne lezi vraže. Na muci se poznaju junaci! Kakvi gardisti, kakvi “Striži”! Glavni performans izveo je premijer, koga su po službenoj dužnosti sledili ministri. Kukavičkim kabanicama rečeno je istorijsko NJET, pa makar se i Gašiću slepile šiške, a Tasovcu spustili spajkovi. Putin je tek počeo lagano da se dosađuje, kada je Vučić učinio sve da ga zabavi, taman i svojom pokislom pojavom.

 

Svako čudo, tri dana!

Srećom, ovo čudo je trajalo samo nekoliko sati. Da je potrajalo duže, možda bi premijer u žaru borbe zatražio da vozi borbeni avion. Mogle su emocije da ga ponesu, što obično ne izađe na dobro.

 

Epilog 1 – Neposredno pre ulaska u Iljušin 96, a na putu ka Italiji, gde je inače i krenuo, Putin je rekao Vučiću: “Dragi prijatelju, šta god od Rusije za svoju zemlju budeš tražio, lično ću se postarati da to i dobiješ”, što je lično čuo novinar Kurira.

Epilog 2 – Dan nakon Putinove posete, ministar energetike  Antić  krenuo je u zvanične razgovore o nastavku realizacije projekta gasne interkonekcije sa Bugarskom. (TANJUG)

Ljubinka Boba Nedić

Komentari

Komentari